Cradle to cradle – Hanssen maakt recycling rond

Hanssen Group werkt al jaren met een Zero Waste beleid. Door verdere verduurzaming met het profine Recycling programma wordt nu 100% van het kunststofafval gebruikt voor hoogwaardige grondstoffen.

Hanssen Group

De Hanssen Group bestaat uit diverse bedrijven in de gevelelementen branche. Binnen de groep is Hanssen Meijel verantwoordelijk voor de productie van de kunststof en aluminium gevelelementen. Hanssen maakt hierbij gebruik van het K-VISION profielsysteem van kunststof systeemleverancier profine Nederland. Bij beide bedrijven is duurzaamheid een speerpunt en wordt er continu gekeken naar oplossingen die bijdragen aan het milieu.

Gesloten kringloop

Duurzaamheid is geen modewoord bij de Hanssen Group. De core business is het maken van een product dat bijdraagt aan verduurzaming en hogere isolatie van woningen en gebouwen. Duurzaam werken zit verweven in het hele bedrijf. Er wordt papierloos gewerkt, de productielocatie is voorzien van een warmtepomp (er is daarom geen gasaansluiting) en er is een Zero Waste policy. Binnen het productieproces wordt er gewerkt met duurzame producten en vindt er al decennia lang gescheiden inzameling van een groot aantal afvalsoorten plaats. Gespecialiseerde partijen zorgen ervoor dat deze afvalsoorten als gerecycled materiaal opnieuw als grondstof dienen. Hiermee blijven ze behouden binnen een gesloten kringloopsysteem.

profine Recycling Programma

In het productieproces van  kunststof kozijnen werd tot op heden jaarlijks ruim 100.000 kg verzameld en gerecycled via een gespecialiseerde kunststof afvalverwerker. Deze verwerkt het afval tot hoogwaardige secundaire kunststof grondstoffen. Ongeveer 75% hiervan was weer inzetbaar in de raamprofiel productie. Door als eerste producent toe te treden tot het profine Recycling Programma kan er nog meer gerecycled worden: 100% van het gerecyclede materiaal komt terug als hoogwaardige grondstof voor profine profielen.

profine is ontwikkelaar en producent van het K-VISION systeem. Dit kunststof profielsysteem wordt in Nederland door kozijnfabrikanten, zoals de Hanssen Group, tot een eindproduct verwerkt in de vorm van K-VISION kozijnen, ramen en deuren. Samen met een externe recyclingpartner zorgen Hanssen Group en Profine ervoor dat al het afval terugkomt in onze kozijnen Alles wordt meegenomen: restlengtes, zaagstukken, spaanders maar ook oude kozijnen (end of life). Door deelname van de Hanssen Group is er een perfecte start gemaakt in het groots verzamelen van afval dat gebruikt kan worden als grondstof voor nieuwe kunststof kozijnen.

Kunststof kozijnen – een duurzame keuze

De basis van elk kozijn is het profiel. Duurzaam begint wat profine betreft daarom ook bij de productie van het profiel zelf. profine levert wereldwijd een substantiële bijdrage aan internationale materiaalstromen. Het doel is volledig hergebruik van producten. Met productinnovaties wordt de CO2 uitstoot beperkt. Producten en onderdelen krijgen een tweede leven. In de productie wordt er – naast nieuw kunststof – hoogwaardige recyclebare materialen gebruikt zonder toe te geven op de productkwaliteit. profine wil bijdragen aan een beter milieu, ook voor de volgende generaties. Samen met partners zoals de Hanssen Group wordt er weer een stap in de goede richting gezet.

Bart de Weger, Managing Director profine Nederland: ‘Kunststof kozijnen zijn duurzaam en hebben een levensduur van tientallen jaren. Met ons Recycling Programma zorgen we ervoor dat oude kozijnen hergebruikt kunnen worden en dat nieuwe kozijnen bestaan uit hoogwaardig gerecycled materiaal. We zijn trots dat de Hanssen Group deelneemt aan ons programma en dat 100% van de gerecyclede materialen weer terugkomt in profine profielen.’