Gewoon Bijzonder | In gesprek met Lorenzo en Richard

Onze medewerkers noemen het werken bij de Hanssen Group ‘Gewoon Bijzonder’. Onder dat motto gaan we vandaag in gesprek met: Lorenzo en Richard, monteurs bij De Jong Rutten.

Jullie zijn beide werkzaam als monteur, hoe ziet jullie werkdag eruit? Lorenzo: “Als je naar het gehele project kijkt start je met het plaatsen van alle bokken met kozijnen, deze zet je op een logische volgorde neer. Daarna start je met het opperen (red. kozijnen naar de goede bouwlaag en juiste plek brengen). Vervolgens brengen we de waterslagen aan. Daarna kunnen we starten met monteren. Pas als alle kozijnen gemonteerd zijn, gaan we alles schoonmaken en opruimen. Als laatste doen we de uiteindelijke afwerking zoals purren, strips en kitten”.

Richard: “Bij dit project (23 zorgappartementen, Tegelen) proberen we iedere dag een vlak van het pand dicht te krijgen. Het fijne aan dit project is dat je veel met dezelfde soort kozijnen werkt. Dat maakt dat je sneller kunt werken en sneller resultaat ziet. We maken meters, dat voelt goed”.

Hoe wordt je kozijnenmonteur?Er is geen specifieke opleiding voor. Als je handig bent met je handen of een timmersopleiding hebt gevolgd, kun je aan de slag. Maar ook als je geen ervaring in het vak hebt, kun je starten als monteur. Het is vooral belangrijk dat je een goed technisch inzicht hebt”, zegt Richard. “Een ervaren monteur leert je eerst de basis van het vak, dit begint vaak met glas zetten, daarna ga je kijken of het raam (draai/sluitwerk) werkt. Als je dat onder de knie hebt, leer je het monteren van de kozijnen”. “Het gaat eigenlijk heel snel en vanzelf”, vertelt Lorenzo. Na een tijdje met een ervaren monteur gewerkt te hebben vormen Lorenzo en Richard nu een eigen team.

Als we ze vragen wat het leukste is aan hun werk zijn de heren unaniem: “Dat wij nu met z’n tweeën één team vormen. We zijn ongeveer van dezelfde leeftijd en hebben veel met elkaar gemeen. Dat is heel leuk werken”. Ook over de werksfeer en de manier van werken zijn ze eensgezind: “Die is heel relaxed. We worden vrijgelaten in ons werk, we krijgen de bouwklapper mee en kunnen dan zelfstandig aan de slag. Het is altijd een mooie uitdaging om het project in de geplande tijd op te leveren. Je hebt een grote verantwoordelijkheid, dat is leuk”.