Hanssen Group in Rabo & Co | CO2-neutrale kozijnen

Nu er 1.872 zonnepanelen op het dak van Hanssen Kozijnen in Panningen liggen, is het bedrijf helemaal energieneutraal. Sterker nog, er is zelfs energie over voor de buren!

Onze zonnepanelen meten één bij twee meter. Ze zijn dus extra groot. Daarom kunnen er ‘maar’ 1.872 op het dak. Stiekem vind ik dat toch jammer. 2.000 panelen klinkt beter, vind je niet?” Ivo Hanssen kan er zelf wel om lachen. Ondertussen produceren de zonnepanelen op het dak van  Hanssen Kozijnen toch maar mooi ruim anderhalf keer de hoeveelheid energie die het gebouw en de productie nodig hebben. De rest wordt aan de naastgelegen gebouwen geleverd. “Met dit aantal panelen zijn we dus op de toekomst voorbereid”, vertelt Ivo. “Met deze overcapaciteit kunnen we de productie probleemloos uitbreiden.”

Samen met zijn oom Theo en zijn broer Remko vormt Ivo de directie van de Hanssen Group. Bohaco, het kozijnenbedrijf dat oom Jeu

“Het klimaat in onze productiehal is heel aangenaam”

begon en waar later ook Theo en Huub – de vader van Remko en Ivo – instapten, was de start van het familiebedrijf dat in veertig jaar uitgroeide tot de Hanssen Group. Hanssen Group bestaat inmiddels uit drie onderdelen, waaronder Bohaco, dat ramen, deuren, serres en zonwering levert aan particulieren en De Jong Rutten, dat de projectmarkt bedient. Bij Hanssen Kozijnen vindt de productie van kunststof en aluminium ramen, deuren en serres plaats. Vanuit hieruit worden ook de 50 Nederlandse dealers beleverd.

Gasloze fabriek

“Mijn vader was van huis uit installateur”, vertelt Remko. “Hij houdt niet van verspilling, daarom had duurzaamheid al vroeg zijn interesse. Toen we in 2010 de productielocatie voor Hanssen Kozijnen gingen bouwen, wilde hij dat de fabriek hoogwaardig geïsoleerd werd. Dat is nu normaal, toen was dat best bijzonder. Hij koos ook bewust voor een warmtepomp. Prijstechnisch lag die keuze niet voor de hand, een warmtepomp was veel duurder dan de gebruikelijke verwarming met heaters.” Ivo: “Dat was in meerdere opzichten een duurzame keuze. Het betekende niet alleen dat de fabriek gasloos werd gebouwd, door de vloerverwarming is het klimaat in de productiehal veel prettiger. De geleidelijke warmte is comfortabeler voor onze medewerkers. Bovendien kunnen we met de warmtepomp verwarmen én koelen. Tijdens de warme zomers van de afgelopen jaren bleef de temperatuur in de hal aangenaam dankzij de isolatie en de koeling.”

Geen angst voor de CO2-tax

Met de komst van de zonnepanelen is Hanssen Kozijnen helemaal zelfvoorzienend wat betreft energie. De productie van de kozijnen is daarmee volledig CO2-neutraal. Remko: “Mijn huis is CO2-neutraal, ik rijd in een elektrische auto, we zijn zo opgevoed dat we niks zomaar weggooien of verspillen, dat we nu ook volledig duurzaam produceren, past dus bij ons. Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen voor de volgende generaties.” Ivo: “Ook voor de toekomst van ons bedrijf is het belangrijk dat we nu stappen zetten. Wij hoeven de CO2-tax niet te vrezen, we zijn CO2-neutraal. Daardoor kunnen we straks concurrerend blijven. We dragen bij aan de duurzaamheid van de bouwkolom. Duurzaamheid kost wat méér, maar opdrachtgevers hechten hier steeds meer waarde aan. Door duurzaamheid nu al volledig in ons bedrijf én ons product te integreren, blijven we competitief.

“Onze kozijnen zijn 100% circulair”

Kozijnen met hoge isolatiewaarden

“We zijn niet alleen met de energietransitie bezig”, vertelt Remko. “We trekken duurzaamheid verder door. Alle kunststof kozijnen die we met De Jong Rutten op de projectmarkt verkopen zijn circulair. De restmaterialen uit de productie en sloopkozijnen van renovatie- of sloopprojecten worden volledig gerecycled tot hoogwaardig kunststofgranulaat. Dit wordt gebruikt als grondstof bij het produceren van nieuwe kozijnprofielen. Ze worden dus 100% hergebruikt. Nu al bevat een groot gedeelte van onze kunststof kozijnen hergebruikte materialen. Hiervoor behaalden we afgelopen jaar het KIWA Covenant Circulair Ondernemen.”

“Wat circulariteit betreft kijken we natuurlijk ook naar onze toeleveranciers. Ook zij moeten mee-innoveren.” Ivo: “Wij zoeken steeds naar hoe we onze producten en onze productieprocessen verder kunnen verbeteren. Daarbij luisteren we goed naar onze klanten. Toen bleek dat sommige mensen liever niet voor kunststof kiezen vanwege de schuine lasnaad op de hoeken, zijn er kunststof kozijnen ontwikkeld met een rechte verbinding, zoals bij hout. Daarvoor zijn speciale machines nodig en moet je tot op de tiende millimeter nauwkeurig werken, maar het resultaat is precies wat houtliefhebbers zoeken.” Remko: “Onze productie is er helemaal op gericht om onnodig afval te voorkomen. Daarom zagen we alle orders door elkaar om het materiaal optimaal te gebruiken. Dat proces is helemaal geautomatiseerd. Onze branche onderzoekt ook voortdurend hoe we kozijnen een nog hogere isolatiewaarde kunnen geven. Om de isolatiewaarde te optimaliseren zijn er extra isolatiekamers in het kozijn toegevoegd. Daarnaast kijken we kritisch naar de hoeveelheid staal. In een kozijn zit staal voor de stevigheid. Staal geleidt warmte en kou, hoe meer staal, hoe minder de isolatiewaarde. Wij werken daarom aan de optimale combinatie van stugheid en isolatie. Zo blijven we steeds op zoek naar het beste en meest duurzame kozijn.”